Deelname aan wedstrijden is voor de renners van net zo groot belang als de trainingen. De kennis die je daar opdoet kan je nooit tijdens het trainen krijgen. Natuurlijk kunnen we niet allemaal eerste worden. Een dagje samen met de clubgenoten is ook gezellig.
Renners moeten zich zelf inschrijven voor de wedstrijden via de website van de KNWU. De wegwedstrijden voor onze regio hebben we ook in Jeugdkalender Regio Zuid 2024 samengesteld (ook op www.knwu.nl te vinden) Als je vooraf al weet dat je niet kunt deelnemen aan de wedstrijd waarvoor je bent ingeschreven, bijvoorbeeld omdat je verhinderd bent of vanwege ziekte, moet je jezelf afmelden bij de betreffende organisatie. Wie dat niet doet, loopt het risico een boete van de KNWU te krijgen. Na inschrijving ontvang je een bevestiging met de wedstrijden waarvoor je je hebt opgegeven.
Voor alle wedstrijden is een licentie nodig, die bij de KNWU kan worden aangevraagd. Met een licentie kun je kosteloos aan alle wedstrijden meedoen. Daarnaast ben je ook WA-verzekerd tijdens deze wedstrijden en de trainingen.
De starttijd van categorie 1 staat altijd aangegeven. Vanaf 1 uur voor de start van deze wedstrijd, kunnen de deelnemers in categorie 1 t/m 4 het parcours verkennen. Het parcours is dan voor het verkeer afgesloten. Deelnemers in categorieën 5 t/m 7 kunnen het parcours verkennen in de pauze na categorie 4, dit is ongeveer 1,5 uur na de starttijd van categorie 1. Hier vind je de indeling in categorieën.
Het rugnummer haal je voorafgaand aan de wedstrijd op bij de organisatie tegen inlevering van je licentie. Na afloop van de wedstrijd moet je je het rugnummer inleveren en krijg je je licentie weer terug. Het rugnummer moet opgespeld worden aan de kant waar de jurywagen zich die dag bevindt. Tevens wordt je geïnformeerd of er verzetscontrole is.
Ongeveer 10 minuten voor de start van jouw categorie moet je aan de kant van het parcours klaar staan. Als de vorige categorie klaar is mag je de weg op rijden. Op ca. 25 - 50 meter voor de startstreep moet je stilstaan. Vanaf hier begint de startprocedure door de jury. Via loting wordt je opgeroepen en mag jij je opstellen voor de startstreep.
In categorieën 1 t/m 4 mag je bij pech, lekke band of valpartij tijdens de wedstrijd buiten mededinging meedoen aan de wedstrijd van de volgende categorie. Bij pech, lekke band of valpartij moet jij je wel afmelden bij de jurywagen. In categorie 5 t/m 7 bestaat de mogelijk om bij pech een wiel te wisselen. Dit is toegestaan tot de laatste 5 km van de wedstrijd, op een door de jury aangegeven materiaal post. Je krijgt hiervoor dan een ronde vergoeding.
Tijdens en na de wedstrijd wordt er meestal door de speaker omgeroepen hoeveel eindprijzen er per categorie zijn. Dit is per categorie en per wedstrijd verschillend. Ook de prijsuitreiking is per wedstrijd anders. De eerste drie moeten altijd na de wedstrijd voor de huldiging naar de jurywagen. Voor de ouders/begeleiders is het handig om enkele klapstoeltjes mee te nemen en eventueel een koelbox met eten en drinken, want er is niet altijd een eet- of drinkgelegenheid aanwezig. Na afloop van jouw wedstrijd is het aan te bevelen je om te kleden en natte, bezwete kleding te verschonen. Wasgelegenheid is niet altijd aanwezig. Dus neem zelf ook wat water mee om je eventueel een beetje mee te wassen.
Tip: eet- of drink niet later dan 1,5 u voor de wedstrijd. Maak je niet nerveus, als iets je niet duidelijk is kun je het de trainers en begeleiders altijd vragen.
Chip/transponder
Tijdens de wedstrijden van de KNWU dient een chip op de fiets te zijn gemonteerd. Deze chip zorgt voor registratie van de deelnemer tijdens de wedstrijd. Deze chip is te verkrijgen via Mylaps en werkt met een abonnement. Op deze website kun je de ProChip Flex aanschaffen.
Meer uitleg over de transponder vind je in dit document: