Wedstrijden

Deelname aan wedstrijden door de renners is van net zo groot belang als de trainingen. De kennis die je daar opdoet kan je nooit tijdens het trainen krijgen. Natuurlijk kunnen we niet allemaal eerste worden. Een dagje samen met de clubgenoten is ook gezellig.

Je moet je zelf inschrijven voor de wedstrijden. Dit kan via de website van de KNWU. Als je vooraf al weet dat je niet kunt deelnemen aan de wedstrijd waarvoor je bent ingeschreven, bijvoorbeeld omdat je verhinderd bent of vanwege ziekte, moet je jezelf afmelden bij de betreffende organisatie. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je een boete van de KNWU krijgt. Na inschrijving ontvang je een bevestiging met de wedstrijden waarvoor  je je hebt opgegeven.

Deelgenomen wordt er in eerste instantie aan wedstrijden binnen ons district. Maar het meedoen aan wedstrijden buiten het district kan ook. Voor alle wedstrijden is een licentie nodig. We adviseren alle leden om een licentie te nemen. Met deze licentie kun je aan alle wedstrijden kosteloos meedoen. Deelname aan selectiewedstrijden en het Nationaal kampioenschap is uitsluitend met een licentie mogelijk. Daarnaast ben je ook wa-verzekerd tijdens deze wedstrijden en de trainingen.

De starttijd van categorie 1 staat altijd aangegeven. Deelnemers in categorie 1 t/m 4 worden, vanaf 1 uur voor aanvang van de wedstrijd in categorie 1,  in de gelegenheid gesteld om in te rijden en het parcours te verkennen. Het parcours is dan voor het verkeer afgesloten. Deelnemers in categorieën 5 t/m 7 kunnen ook het parcours verkennen in de pauze na categorie 4, dit is ongeveer 1,5 uur na de starttijd van categorie 1.

Het rugnummer ga je zelf ophalen bij de permanence. Je levert dan je licentie in en na afloop van je wedstrijd ga je daar ook je rugnummer weer inleveren . Vergeet dan niet om je licentie weer mee terug te nemen. Het rugnummer moet opgespeld worden aan de kant waar de jurywagen zich die dag bevindt. Tevens wordt je geïnformeerd of er verzetscontrole is.

Ongeveer 10 minuten voor de start van jouw categorie moet je aan de kant van het parcours klaar staan. Als de vorige categorie klaar is mag je de weg op rijden. Op ca. 25 - 50 meter voor de startstreep moet je stilstaan. Vanaf hier begint de startprocedure door de jury. Via loting wordt je opgeroepen en mag jij je opstellen voor de startstreep.

In categorieën 1 t/m 4 mag je bij pech, lekke band of valpartij opgelopen tijdens de wedstrijd buiten mededinging meedoen aan de wedstrijd van de volgende categorie. Bij pech, lekke band of valpartij moet jij je wel afmelden bij de jurywagen. In categorie 5 t/m 7 bestaat de mogelijk om bij pech een wiel te wisselen. Dit is toegestaan tot de laatste 5 km van de wedstrijd, op een door de jury aangegeven materiaal post. Je krijgt hiervoor dan een ronde vergoeding.

Tijdens en na de wedstrijd wordt er meestal door de speaker omgeroepen hoeveel eindprijzen er per categorie zijn. Dit is per categorie en per wedstrijd verschillend. Ook de prijsuitreiking is per wedstrijd anders. De eerste drie moeten altijd na de wedstrijd voor de huldiging naar de jurywagen. Voor de ouders/begeleiders is het handig om enkele klapstoeltjes mee te nemen en eventueel een koelbox met eten en drinken, want er is niet altijd een eet of drinkgelegenheid aanwezig. Na afloop van jouw wedstrijd is het aan te bevelen je om te kleden en natte, bezwete kleding te verschonen. Wasgelegenheid is niet altijd aanwezig. Dus neem zelf ook wat water mee om je eventueel een beetje mee te wassen.

Tip: Eet- of drink niet later dan 1,5 u voor de wedstrijd. Maak je niet nerveus, als iets je niet duidelijk is kun je het de trainers en begeleiders altijd vragen.