Je eerste eigen fiets

Bij TWC Pijnenburg ben je waarschijnlijk gestart op een huur of leenfiets. Na de huurperiode zijn er twee mogelijkheden. Of je gaat gebruik maken van het leaseplan (zie link onder het algemene deel boven deze pagina) of je gaat op zoek naar je eerste eigen racefiets.

En, wat is er leuker dan het kopenof leasen van je eerste racefiets. Vol trots je nieuwe fiets showen aan je vriendjes en vriendinnetjes. Toch is de aanschaf van je eerste fiets best lastig, zeker wanneer je dit de eerste keer voor je is. Als je gebruik maakt van het leaseplan zal het leasebedrijf je met alles helpen. Ga je een eigen fiets kopen dan zal ook de verkoper je helpen. Omdat de aanschaf van een fiets toch al duur genoeg is hopen we dat we jullie met onderstaande tips op weg kunnen helpen zodat je achteraf niet nog extra kosten bij komen.

Vraag het de club

Koop niet meteen een fiets maar vraag de club altijd eerst om advies. Niet alleen de trainers maar ook ouders van de fietsende kinderen hebben ervaring met het kopen van hun eerste fiets. We hebben tenslotte allemaal hetzelfde meegemaakt. 

Gebruikt of nieuw

Wanneer je start met fietsen is het misschien verstandiger om te starten met een gebruikte fiets. Op het prikbord hangen regelmatig advertenties van gebruikte fietsen en vaak weten de trainers/ouders wel wie er van de jeugdrenners een fiets te koop heeft staan. Een gebruikte fiets schrijft vaak weinig af en is snel weer verkocht. Een ander voordeel is dat een gebruikte fiets vaak het juiste jeugdverzet al heeft. De prijs van een goede gebruikte fiets zal ergens tussen €350,- en €750,- liggen. 

Veldrijfiets / Cyclocrossfiets

Vanaf oktober gaan we over op veldrittrainingen. TWC Pijnenburg heeft de beschikking over een prachtig Veldritparcours en tijdens de winter houden we met veldrijden onze conditie op peil. Daarnaast is het ideaal voor een betere beheersing van de fiets. De veldrittrainingen zijn specifiek ingericht voor een veldrijfiets maar het kan ook op een mountainbike. Dit is niet ideaal. Er wordt over balken gesprongen en de veldrijfiets gaat regelmatig in de nek voor het beklimmen van een zandheuvel of trap. In de winter worden er ook veldritwedstrijden gefietst en deelname is niet mogelijk op een mountainbike. Bij het aanschaffen van je eerste fiets is het dan ook verstandig een veldrijfiets (cyclocrossfiets) aan te schaffen. Je kunt dan deze fiets gebruiken voor de winter- en de zomertraining. Je hebt dan wel een set cross- en wegbanden nodig. Een extra set wielen is nog handiger en nog altijd vele malen goedkoper dan het aanschaffen van een tweede fiets.  

Verzetten

Wanneer je lid bent van een voetbal- of hockeyclub dan worden er naast het trainen ook wedstrijden gespeeld. Dit is bij TWC Pijnenburg niet anders. Wanneer je wedstrijden fietst wordt er in verschillende categorieën gereden. Bij elke categorie mag je maximaal met een bepaald “verzet” rijden. Dat is de afstand die de fiets aflegt wanneer de trapas precies één keer rond gegaan is. Een jeugdrenner mag niet met een te zwaar verzet rijden. Op deze manier is er altijd eerlijke competitie en gaat overbelasting van de knieën tegen. Het kiezen van het juiste verzet doe je middels de juiste cassette achter en het kettingblad voor. Het kiezen van de juiste verhouding kan lastig zijn. Vraag daarom ook altijd aan de club wat de beste keuze is. Let op dat het verzet bij het rijden op de weg anders is dan het rijden in het veld. Voor het kiezen van het juiste verzet klik op deze link.