Je eerste eigen fiets

Bij TWC Pijnenburg ben je waarschijnlijk gestart op een huur of leenfiets. Daarna zul je op zoek moeten naar je eerste eigen racefiets. Toch kan de aanschaf van je eerste fiets best lastig zijn. We hopen je met onderstaande tips op weg te helpen.

Vraag het op de club

Koop niet meteen een fiets maar vraag altijd eerst om advies. Niet alleen de trainers maar ook ouders van de fietsende kinderen hebben ervaring met het kopen van hun eerste fiets. We hebben tenslotte allemaal hetzelfde meegemaakt. 

Gebruikt of nieuw

Wanneer je start met fietsen is het misschien verstandiger om te starten met een gebruikte fiets. Op het prikbord hangen regelmatig advertenties van gebruikte fietsen en vaak weten de trainers/ouders wel wie er van de jeugdrenners een fiets te koop heeft staan. Een gebruikte fiets schrijft vaak weinig af en is snel weer verkocht. Een ander voordeel is dat een gebruikte fiets vaak het juiste jeugdverzet al heeft. De prijs van een goede gebruikte fiets zal ergens tussen €350,- en €750,- liggen. 

Voor een nieuwe fiets kun je natuurlijk terecht bij onze sponsor Nr1WielerShop in Rijen. Nr1WielerShop heeft een breed assortiment fietsen van onder meer Cervelo, Giant, Wilier en Merida. Ook fietsaccessoires, fietsonderdelen en sportvoeding vind je bij Nr1WielerShop.

Veldrijfiets / Cyclocrossfiets

Vanaf oktober gaan we over op veldrittrainingen op en rond ons eigen parcours. De veldrittrainingen zijn specifiek ingericht voor een veldrijfiets, maar je kan ook deelnemen met een mountainbike. Ideaal is dit echter niet. Er wordt over balken gesprongen en de veldrijfiets gaat regelmatig in de nek voor het beklimmen van een zandheuvel of trap. Evenmin is het niet mogelijk om deel te nemen aan veldritwedstrijden op een mountainbike.
Het kan daarom verstandig zijn om als eerste fiets een veldrijfiets (cyclocrossfiets) aan te schaffen. Je kunt dan deze fiets gebruiken voor de winter- en de zomertraining. Je hebt dan wel een set cross- en wegbanden nodig. Een extra set wielen is nog handiger en nog altijd vele malen goedkoper dan het aanschaffen van een tweede fiets.  

Verzetten

Bij wielerwedstrijden voor de jeugd wordt er in verschillende categorieën gereden. Om te voorkomen dat de jeugd een te zwaar verzet rijdt, dat voorkomt overbelasting aan de knieën, mag in elke categorie maar met een bepaald maximum verzet worden gereden. Dat is de afstand die de fiets aflegt wanneer de trapas precies één keer is rond gegaan. Zorg dus dat het zwaarste verzet op je racefiets niet het maximum in de verzettentabel overschrijdt. Let daarbij op dat het verzet bij het rijden op de weg anders is dan het rijden in het veld. Het maximale verzet per categorie vind je hier.

Tilburgse Wielerclub Pijnenburg

Clubhuis

Bijsterveldenlaan 3
5045 ZZ Tilburg
Nederland

E: info@twcpijnenburg.nl

Ook u kunt ons steunen!

Logo Sponsorkliks