Over TWC Pijnenburg

In 2016 bestond TWC Pijnenburg 80 jaar. De Tilburgse wielerclub werd in 1936 opgericht met als doel om de wielersport in Tilburg en omgeving te promoten. Dat is aardig gelukt, want de Tilburgse wielerclub telt inmiddels bijna 200 leden. Ook heeft de wielerclub de laatste jaren een paar succesvolle wielrenners afgeleverd. Zij begonnen hun wielercarrière bij TWC Pijnenburg en rijden nu rond op het hoogste niveau in bijvoorbeeld de Tour de France.

TWC Pijnenburg heeft zijn naam te danken aan de succesvolle wielrenner uit Tilburg genaamd Jan Pijnenburg. Hij behaalde op de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928 een zilveren medaille op de ploegenachtervolging. Naar aanleiding van zijn prestatie werd in 1936 de Tilburgse wielerclub opgericht en naar hem vernoemd.

Zoals al eerder genoemd werd TWC Pijnenburg opgericht om het wielrennen in (de omgeving van) Tilburg te promoten. Nu aan die stap is voldaan is de ambitie van de club mee veranderd. Ten eerste staat plezier zeker voorop, maar richt de club zich ook op prestaties. Graag ziet TWC Pijnenburg haar leden goed presteren, niet alleen op kampioenschappen, maar ook op de ‘gewone’ wedstrijden. Ook is de Tilburgse wielerclub in een korte tijd tot een van de clubs in Nederland gaan behoren met de grootste jeugdafdeling. Het streven is dan ook de toonaangevende club in Brabant te worden en te blijven op het gebied van jeugdwielrennen. Dat lukte in 2017 aardig: Emma van Haaren werd Nederlands Kampioen op de weg bij de Jeugd categorie 3 en Martijn Azentilow won brons in categorie 4.

TWC Pijnenburg is een wielervereniging waarbij in een ontspannen sfeer respectvol met elkaar wordt omgegaan. We bieden ruimte aan weg- en veldwielersport op zowel wedstrijd en sportief recreatief niveau voor validen en sporters met een lichamelijke beperking.

We leiden jeugdwielrenners op tot volwaardige renners met gedifferentieerde aandacht voor de verschillende opleidingsstadia. Daarbij gaan we uit van onze huidige positie qua jeugdleden en waar mogelijk breiden we deze uit.

In onze omkadering staan we voor kwaliteit en professionaliteit, waarbij we streven naar gekwalificeerde kaderleden in elk van onze gelededingen.

Om aan deze ambitie te voldoen is het noodzakelijk om de kinderen in een veilige omgeving te laten trainen. Sinds 1991 heeft de club dan ook al de beschikking over het mooie parcours van 2,1km lang. Om ook de winter door te kunnen komen is in 1993 een veldritparcours aangelegd met een aantal mooie hindernissen zoals een trap, een zandbak en twee heuvels. Het parcours, gelegen aan de Bijsterveldenlaan 3 in Tilburg, heeft zijn eigen verlichting en is daarom het hele jaar te gebruiken. In 2011 heeft TWC Pijnenburg een nieuw en zeer modern clubgebouw geopend en in gebruik genomen. Het draagt nu de naam van de te vroeg overleden secretaris van onze vereniging: Sjef van Gestelclubhuis. Het clubhuis, met een grote kantine, ruime wc’s, was- en kleedgelegenheid, een bestuurskamer en materiaalhok, wordt nu iedere dinsdag- en donderdagavond volop door de leden gebruikt.

De club organiseert ieder jaar verschillende wedstrijden. Naast de clubkampioenschappen voor de jeugd die jaarlijks plaatsvinden worden er ook nog andere wedstrijden georganiseerd. Zo wordt er ook jaarlijks een nationale Rabobankwegwedstrijd en een nationale Rabobankveldrit verreden op het parcours van TWC Pijnenburg. Deze wedstrijden worden gereden onder auspiciën van de KNWU, de nationale wielerbond. Daarnaast wordt er in de zomermaanden de Zomer Avond Competitie verreden, een serie van 7 wedstrijden georganiseerd door de club zelf. Deze wedstrijden worden georganiseerd voor alle overige renners van TWC Pijnenburg boven de 15 jaar. Natuurlijk zijn ook niet-leden van harte welkom om op deze woensdagavonden hun rondjes te komen rijden op het wielercircuit.

Natuurlijk is de club niets zonder haar sponsors. Onze shirtsponsors zijn Hoppenbrouwers Techniek, Rabobank, Rings ,CZL oppervlaktetechnieken, Rogelli en Ontdekkracht. Naast het zijn van shirtsponsor zijn er nog diverse mogelijkheden om de club te ondersteunen, bijvoorbeeld door lid te worden van ‘de club van honderd’ of door middel van bordsponsoring langs het parcours.

TWC Pijnenburg richt zich, zoals eerder benoemd, op het jeugdwielrennen, voor kinderen van 8 tot 19 jaar. De nieuwelingen en junioren (15-18 jaar) rijden mooie binnen- maar ook buitenlandse koersen. Ook wordt er steeds meer aandacht geschonken aan het dameswielrennen binnen de club (Nina Spapen won brons bij het NK Omnium Duur2017). Ook voor onze dames wordt nu ook een mooi programma opgezet. Er is ook nog een laatste categorie en dat zijn de amateurs, mannen en een enkele vrouw tussen de 25 en 40 jaar die allemaal dezelfde passie delen. Wedstrijd gerelateerd of niet, ze rijden allemaal graag hun kilometers.
De club heeft de laatste tijd een aantal zeer succesvolle renners afgeleverd. Denk maar eens aan de winnaar van de Gerrie Knetemanntrofee 2016 en wereldkampioen Ploegentijdrit 2017 Sam Oomen. Renners die hun wielercarrière begonnen bij de lokale Tilburgse wielerclub en nu zijn uitgegroeid tot renners die op het hoogste niveau meekunnen. Deze jongens worden dan ook opgenomen in pro-continentale teams in Nederland of zelfs in World-Tourploegen. Denk hierbij aan ploegen zoals Team Lotto-NL Jumbo (Danny van Poppel), Trek-Segafredo (Boy van Poppel), Team Lotto-NL Jumbo (Timo Roosen), Team Sunweb (Sam Oomen), Metec (Jasper de Laat) en Fortuneo (Bram Welten). Ook hebben wij op dit moment een zeer succesvolle Hetty van de Wouw rondrijden op de baan, die met haar 18e al mee deed aan het Wereldkampioenschap baanwielrennen voor elite vrouwen.

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze sport en in TWC Pijnenburg? Neem dan vooral een kijkje op onze site www.twcpijnenburg.nl voor meer informatie. Lid worden kan al vanaf 8 jaar. Wie weet ben jij wel die nieuwe topper die wij zoeken.

Voor informatie: Willem Bongaarts, secretaris

Historische documenten

Bekijk de historische documenten

De documenten zijn beschikbaar gesteld door Louis Meijs.