Over vrouwen en plezier in het fietsen

willem bongaarts vierkantWe zien steeds meer vrouwelijke regeringsleiders. In Groot-Brittannië is Theresa May sinds een paar dagen aan de macht. We zien ze op alle fronten oprukken. Op school doen ze het al beter dan de (jonge) mannen. In het bedrijfsleven zien we ze ook belangrijkere posities innemen. Er gaan meer vrouwen in de Nederlandse ploeg mee naar Rio dan mannen! Ook in het wielrennen zien we steeds meer vrouwen, niet alleen als renster, maar ook als verslaggeefster, presentatrice, columniste. Kijk maar eens naar de Tour die op dit moment gereden wordt. Bij de TWC Pijnenburg pakken ze ook prijzen: Hetty van de Wouw voegde zich met een Europese titel in het rijtje ‘kampioenen’ met Nina Spapen en Emma van Haaren. Van harte, nog maar eens, ook vanaf deze plek. Een mooie aflossing van onze succesvolle mannen-sportploeg van het jaar 2015.

Voorbeelden. Heldinnen en helden. We hebben ze (soms) allemaal nodig om het beste uit ons zelf te halen. Onze vrouwelijke leden spiegelen zich mogelijk aan Marianne Vos. En beginnende straks wellicht aan Hetty, Nina of Emma. Jongens en mannen aan de grote meneren zoals Sagan, Kruiswijk, Cavendish, Dumoulin of….Timo, Sam, Bram of Bob. Die inspireren door het leveren van tot de verbeelding sprekende prestaties. En wie wil dat niet ook eens?

Maar één ding is daarbij van enorm belang. Dat is er plezier in hebben. Hier citeer ik graag Thijs Zonneveld, die 13 juli in zijn dagelijkse Tour-column over Sagan schrijft: “Het interesseert Sagan geen zak of hij aan het eind van zijn carrière vijf, tien, twintig of dertig etappes in de Tour heeft gewonnen. Winnen is bijzaak. Hij koerst voor een veel hoger doel. Plezier.”.

En een dag later liet hij dat op een grandioze manier zien: samen met Froome er tussenuit. En nog winnen ook…..

Goeie vakantie met of zonder fiets!

Willem Bongaarts